dcsimg
A Flash Developer Resource Site

Results 1 to 12 of 12

Thread: ROTATING A 3D CUBE

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2002
    Posts
    9
    How do I create a movie clip of a 3d dimentional cube that rotates 360 degrees?

    This cube will have an image on each surface

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2001
    Posts
    161

    resolved 3D Cube

    Originally posted by kennelski
    How do I create a movie clip of a 3d dimentional cube that rotates 360 degrees?

    This cube will have an image on each surface
    Hi!kennelski
    1.) Add 3D Model
    2.) Add an Element
    3.) Choose 3D Cube
    4.) Enter your X,Y Z Lengths
    5.) Check Separtate face for textures
    6.) Create Cube (open element cube, here you will place your bitmats for Front,Left, right...)
    7.)To activate advance interface
    8.) Add Envent
    9.) Rotate Selected 3D object and place your X,Y OR Z angle

    Don't forget to activate Export as bitmaps when you add your texture map

    To complement with
    http://board.flashkit.com/board/show...hreadid=297139
    http://board.flashkit.com/board/show...hreadid=295641

    Joseph

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2001
    Posts
    262

    Re: 3D Cube

    Hello
    I did all the above, but only the front and the back show the chosen bitmap.
    How can I get the bitmaps on the other faces?
    Regards
    Henk

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2001
    Posts
    161

    Re: Re: 3D Cube

    Originally posted by henkvg
    Hello
    I did all the above, but only the front and the back show the chosen bitmap.
    How can I get the bitmaps on the other faces?
    Regards
    Henk
    Hi!
    I suppose possible causes
    1.) It is possible that you haven’t applied a Planar or Cylindrical Mapping this is underneath texture map, After assigning bitmap to the respective face, tries to orient the texture mapping in one of X, Y or Z axis For the type of Mapping that You require. Planar or Cilindrycal
    2.) Check also that the texture map is not too big.
    3.) A remote possibility is that You are trying to assign a type of file that is not supported by 3DFA.
    4.) Check that the Opacity of the Bitmap is not 0%.
    5.) Check at Position (inside of 3D model) that Rotate 3DX, Rotate 3DY, Rotate 3DZ, is placed to 0 degrees, this means that the face is perpendicular towards your view, in such a way that you can see the texture.
    6.) In the same way it checks that Vector3D for X, y.z is placed to 0 before applying the texture.

    Joseph!

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2001
    Posts
    262

    Re: Re: Re: 3D Cube

    I got it, I didn't consider the x and y mapping for top/bottom and left/right, because the bitmap only shows up for the front and back when you assign the mapping. What's the reason for that?
    Anyway, thanks a lot.
    Henk

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2001
    Posts
    161

    resolved An Example

    Hi! Henkvg
    When a texture appears inverted, You can try to rotate bitmap in 90, 180.270 degrees, until it is with the direction that You wish within the Face.

    Watch this example, if you want, of a Mouse Over Effect with picture button (letters) for a 3D Box , which has applied textures in each one of its Faces.

    http://www.blender.island.3dup.net/IFA/3d-box2.html

    Cheers

    Joseph

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2001
    Posts
    161

    Smile Another Sample

    Hi!
    This is another example, with Mask, and wireframe, also show and hide effects, applied to 3d Box
    http://www.blender.island.3dup.net/IFA/movie_94.html

    Joseph!

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2001
    Posts
    161

    Smile More examples

    Hi!

    In this example I’ve used four 3D Box with a different name for each one and placed in keyframes different

    Mod-0 = without moving the Original faces
    Mod-1 = All the phases moves 0,50 with respect to Original in agreement with their sign (+) or (-)
    Mod-2 = All the Phases move to 1,0 with respect to the original
    Mod-3 = Is equal to Mod-1
    Return to Mod-0
    For it, must place a value in Vector 3D, according to the position of the face thus:
    FRONT moves in Z-, BACK moves in Z+, TOP moves in Y+, BOTTON moves in Y-,RIGHT moves in X+ and LEFT moves in moves in X-

    If a smooth transition is desired, the value will be due to diminish , i.e. to 0.10, this means to create more 3Dbox.
    http://www.blender.island.3dup.net/IFA/movie_box.html

    In order to create the effect of displacement more rotation one is due to place in each Keyframne

    Place selected elements
    Add a Rotate 3D Model
    Remove Selected elements or Hide Elements.
    http://www.blender.island.3dup.net/IFA/movie_95.html

    As we know each face can contain bitmaps, in the example I’ve placed them all different

    It is not a great solution but suddenly it can help in something

    The ideal would be that 3DFA allowed that each phase of 3D box acted like picture buttom .

    Joseph

    [Edited by MrJoseph on 05-13-2002 at 02:06 PM]

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2002
    Posts
    16

    BOX 3d

    PLS send me .movie with box animation diffrent eac side

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    May 2002
    Posts
    9

    Re: BOX 3d

    I have a copy of flash 4 and 3d studio max
    are you using this programming in studio max before importing to flash or does flash 5 or mx have its own 3d generator that you are talking about?

  11. #11
    KoolMoves Moderator blanius's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Atlanta GA
    Posts
    5,244

    Re: Re: BOX 3d

    Originally posted by kennelski
    I have a copy of flash 4 and 3d studio max
    are you using this programming in studio max before importing to flash or does flash 5 or mx have its own 3d generator that you are talking about?

    You don't need any of these. 3d Flash Animators is all you need. The modeling is pretty basic, but you can import 3ds files.

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2001
    Posts
    161

    Re: Re: BOX 3d

    Originally posted by kennelski
    I have a copy of flash 4 and 3d studio max
    are you using this programming in studio max before importing to flash or does flash 5 or mx have its own 3d generator that you are talking about?
    Hi!
    Totally in agreement with Bret, in addition 3DFA, it has its own primitive ones, Cube, Sphere, etc. with these surely You can create many animations in combination with other events. i.e Rotate 3D model, Show selected element using a transition, etc.

    Joseph!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




Click Here to Expand Forum to Full Width

HTML5 Development Center